Ortheses
Een orthese is een uitwendig gedragen hulpmiddel ter correctie van standsafwijkingen of abnormale beweeglijkheid van gewrichten. In de podologie wordt een orthese toegepast bij kromgroeiende tenen, weke likdoorns (likdoorns tussen tenen) of bescherming van de huid tegen druk van buitenaf.
Een orthese wordt gemaakt van een siliconen materiaal wat eerst in klei vorm tussen de desbetreffende tenen wordt gekneed en vervolgens uithardt tot een soort kussentje. Dit kussentje kan een gevoelige plek tussen 2 tenen ontlasten of ervoor zorgen dat een vergroeide teen (bijv. ruiterteen) terug wordt gebracht naar zijn natuurlijke positie.
Behandeldoelen van ortheses
De belangrijkste behandeldoelen van ortheses zijn:
- Ontlasten
- Ondersteunen
- Corrigeren
Een orthese is een individueel voorgeschreven hulpmiddel en dus speciaal op maat gemaakt voor uw voeten. Dit betekent dat een ander hier geen gebruik van kan maken!
Vilttechnieken
Vilt of Foam is een zacht dempend materiaal dat verkrijgbaar is in verschillende diktes. Het wordt toegepast ter ontlasting van drukpunten rondom de voet. Als een teen bijvoorbeeld door een scheefstand in verdrukking komt in een schoen kan deze gaan irriteren. Om te voorkomen dat er een likdoorn of wond ontstaat op de teen kan vilt worden toegepast. Door het vilt wordt de druk anders verdeelt en kan de geïrriteerde plek herstellen.
De podoloog zal bij het toepassen van vilt uitleg geven over hoe de cliënt dit zelf kan toepassen. Dit vanwege het verversen van het vilt na douchen of zweten.