Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Jesse

“Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

Teenpijn na een onschuldig stootje

Te korte bocht genomen

Het gebeurt ons allemaal wel eens, een teen stoten. Sommige mensen gaan vloeken en schelden, sommige doen een pijndansje en andere zeggen alleen maar even “auw!”. Maar meestal kun je gewoon zonder problemen doorlopen.

Helaas was dit niet het geval voor de mevrouw die bij mij op het spreekuur kwam. Ze had haar teen drie maanden geleden gestoten. “Heel stom”, vertelde ze. Gewoon de bocht te kort genomen bij het bed opmaken (op sokken) en toen had ze haar 2e teen heel hard tegen de poot gestoten. Aan de teen zelf was op dat moment niets te zien maar vanaf dat moment bleef ze wel pijn houden aan het kussentje onder de voet.

Het onderzoek

Bij het onderzoek waren eigenlijk geen bijzonderheden te zien of voelen, behalve dan al ik bij de 2e teen op het laatste gewrichtje (van tenen naar het middenvoetsbeentje) voelde. Er zat een klein bobbeltje op. Met de echo heb ik de teen verder onderzocht en hieruit bleek dat het botje van de teen niet helemaal netjes op het middenvoetsbeentje aansloot. Hij was als het ware een beetje uit de kom.

Direct van de pijn af

Met dit in het achterhoofd ben ik de teen gaan masseren en bewegen, en daarna was de pijn eigenlijk per direct weg. Zo makkelijk kan het zijn. Zaak is het dan wel om de bandjes om het gewricht wat rust te geven, zoals ieder uitgerekt bandje nodig heeft. Met een tape om te teen zorgen we voor die extra rust. Intussen zijn we een aantal maanden verder en heeft mevrouw gelukkig nergens last meer van, en blijft de teen weer fijn op zijn plek zitten.

Instabiel teengewricht

Helaas is dit niet altijd zo. Als het kapsel en de bandjes om het gewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

Wat is een instabiel teengewricht?

Als het gewrichtskapsel niet stevig genoeg meer is kan het de twee botjes (gewrichtsdelen) niet meer in de juiste stand houden en gaat de teen langzaam steeds verder scheef staan. Het lijkt dan of de tenen het V-teken maken. De teen gaat dan steeds uit de kom, en gaat steeds verder scheef staan of helemaal omhoog.

Voorbeeld van een V-teken

‘V-teken’ met standsafwijking van de tenen in tegengestelde richting.

Klachten van een instabiel teengewricht

De klachten die iemand ervaart van een instabiel teengewricht kunnen verschillend zijn. Pijn bij het lopen in de bal van de voet, door de druk die er bij de afwikkeling op het aangedane gewrichtje komt kan een brandend of stekende pijn geven. De kenmerkende V-stand of het omhoog gaan staan van de teen kan drukplekken veroorzaken, die weer eelt en pijn kunnen veroorzaken. Ook kan het gewricht pijnlijk en dik zijn doordat het gewricht ontstoken is.

Oorzaken van een instabiel teengewricht

De banden en kapsels rond de tenen kunnen aan stevigheid verliezen door verschillende factoren:

  • Letsel
    Zoals bij deze mevrouw de teen een letsel opgelopen aan de teen
  • Schoenen
    Het dragen van hoge hakken, of te kleine schoenen
  • Hallux Valgus
    De scheefstand van de grote teen duwt te teen ernaast uit de kom
  • Ontstekingen
    Ontstekingen aan het gewricht zoals bij reumatoïde artritis
  • Erfelijkheid
    Helaas zien we vaak dat een instabiel teengewricht in de familie vaker voorkomt
  • Platte voeten
    Bij de zogenaamde platte voet komt een instabiel teengewricht ook erg vaak voor
  • Sporten
    Ook bij hardlopers zien we regelmatig een instabiel teengewricht, doordat de teen regelmatig tegen de voorkant van de schoen aankomt wordt het kapsel beschadigt.

Diagnose van een instabiel teengewricht

In dit geval is de diagnose gesteld door een echo, maar de register podoloog kan dit ook constateren met een lichamelijk onderzoek. De register podoloog doet dan een test om te constateren of en hoever de botjes van het gewricht ten opzichte van elkaar kunnen verschuiven. En of de teen zoals in dit geval nog recht gezet kan worden en met voldoende rust door bijvoorbeeld tape of therapiezool voldoende kan herstellen dat hij weer recht blijft staan.

Behandelingen van een instabiel teengewricht

De register podoloog uit verschillende behandelmogelijkheden kiezen. Dit kan zoals als beschreven met tape of een steunzool. Maar ook het maken van een siliconeorthese om de druk die door de scheefstand ontstaat weg te halen en zo pijn en eelt door die druk tegen de schoen of andere tenen te voorkomen. Maar ook schoenen kunnen een rol spelen in het herstel een stevige schoen waarvan de neus omhoog staat (teensprong) kan ook zeker helpen in herstel of minder pijn ervaren. De register podoloog zal samen met u bespreken wat voor u de beste behandeling of combinatie van behandelingen is.

Doorverwijzen

Wanneer de behandelingen bij de register podoloog niet afdoende of niet meer helpen, kan deze u doorverwijzen naar uw huisarts. Deze kan u dan verder helpen met bijvoorbeeld pijnstilling, of verder sturen naar een specialist. De specialist kan u helpen met een injectie met corticosteroïde of een operatie.

Vind een praktijk

Heeft u last van een instabiel teengewricht? Neem contact op met onze registerpodologen en podotherapeuten. Zij helpen u graag om weer pijnvrij te kunnen lopen. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.